#Articol nr.1 – Revista Atitudini, Ploiești 2015 – pag.1
#Articol nr.1 – Revista Atitudini, Ploiești 2015 -pag.2
#Articol nr.2 – Revista Atitudini, Ploiești 2015
#Articol nr.3 – Revista Atitudini, Ploiești 2014
#Articol nr.4 – Revista Atitudini, Ploiești 2014 -pag.1
#Articol nr.4 – Revista Atitudini, Ploiești 2014 -pag.2
#Articol nr.5 – Revista Atitudini, Ploiești 2014
#Articol nr.6 – Revista Atitudini, Ploiești 2014

Parisul văzut prin ochii unui student român

Studenția în legendarul Paris este o experiență fabuloasă și o aventură ce trebuie neapărat trăită măcar odată în viață.

Paris! Acest oraș impozant este un caleidescop de modern și clasic, de cultură și istorie, de poezie și eufonie.

Așa cum spunea poetul Johann Wolfgang Von Goethe: “Pentru orice realizare primul pas este curajul”, am pornit în această “călătorie” cu gândul de a cuceri lumea, cu un gram de teamă pentru necunocut și nou, dar conștientă de capacitatea proprie de adaptare și integrare rapidă în orice mediu.

Decizia de a studia în străinătate, dar mai ales în Paris a fost ca un “must”  încă din copilărie. După 20 de ani în care Parisul părea a fi doar un vis, iată că mă plimb agale în capitala celor copleșiți de Amour.

O zi din viața unui student în Paris este  complet diferită de cea a studentului român începând de la condițiile de cazare, sistemul de învățământ și terminând cu evenimentele de distracție.

Francezii pun accent pe intimitate și de aceea camerele de cămin (studiourile, cum le numesc ei) sunt pentru o singură persoană cu baie și bucătărie proprie.

Pentru socializare există în cămin săli comune, bucătărie comună cu absolut toate utilitățile și spălătorie (3 euro/mașina de spălat).

Unul din lucrurile ce m-a surprins este că francezii nu dețin în apartamente proria mașină de spălat, ci există amenajate încăperi speciale cu 3-10 mașini de spălat și uscătoare automate în aproprierea locuințelor sau chiar la parterul clădirilor.

Când am ajuns în Paris, am rămas  impresionată că, oriunde mă aflam, la rând la supermarket, la rând la ghișeul de RER, la rând la intrarea în muzeu, ș.a., majoritatea oamenilor citeau o carte. Da, în Paris se așteaptă mult la rând și chiar este benefică o carte în astfel de momente.

Viața în Paris este scumpă când te afli în poziția de student. Din experiență, pot spune costurile personale: cazarea la cămin 521 euro/lună, abonament transport 130 euro/lună, cartelă telefon 30 euro/lună, masa de prânz la cantina universității 3,6 euro/zi, iar produsele din supermarket, comparativ cu România, sunt de 3 – 5 ori mai scumpe.

În funcție de cum îți gestionezi banii, aceste cheltuieli pot fi acoperite la limită din bursa primită de către student.

Statul francez vine în ajutorul studenților și aplicând dosarul CAF, după câteva luni de așteptare îți este decontată chiria cu aproximativ jumătate din prețul inițial.

Acest lucru pentru un student român contează enorm și îi permite vizitarea completă a obiectivelor turistice din Paris și din împrejurimi: Normandia cu Le Mont Saint Michel sau Castelele de pe Valea Loarei, orășele din Franța (Orleans, Tours, Lile), plajele din Marseille și Nice.

Dacă ești dispus să scoți bani din buzunarul propriu nu trebuie să ratezi Belgia (Gent, Bruges), Londra, Luxembourg, Bruxelles, Monte Carlo (Monaco) deoarece timpul de sosire la destinație cu TGV-ul este  cam același cu timpul de sosire pe litoralul românesc luând trenul din București.

Studentul român și în general cei care au până în 25 de ani și provin dintr-o țară U.E. au foarte multe reduceri și intrarea gratuită la muzee, castele, ș.a.

După câteva luni de locuit în Paris, dacă ești o persoană tot timpul în alertă, vei învăța să alergi mai puțin, să nu te mai agiți pentru orice și să te bucuri de viață luând lucrurile cu calm. Chiar dacă aglomerația este de neevitat în mall-uri, în muzee, în parcuri, în rer-uri, parizienii sunt extrem de calmi și nu se stresează.

Când vorbim de Franța, vorbim de un popor mai educat, o societate ce pune accent pe sănătatea alimentară și pe confortul angajaților la locul de muncă, iar zvonurile că românii nu sunt bine văzuți dispar când știi să te pui în valoare și îți reprezinți țara prin rezultatele obținute.

Studenții tratează cu mult mai multă responsabilitate facultatea, examenele sunt complexe și foarte  lungi. Profesorii au metode diferite de predare și cerințele de redactare sau prezentare a unei lucrări diferă cu mult față de cele din mediul universitar românesc. Bursele în străinătate implică mult  studiu, dar în același timp oferă momente unice în viață.

Studiul în Franța este o adevărată provocare pentru cei care vor să descopere experiența unui nou sistem de învățământ, pentru cei care vor să cunoască cât mai multe tradiții și pentru cei cărora le place independența.

Studenții români sunt înconjurați tot timpul de oameni din diverse  zone ale lumii: japonezi, chinezi, mexicani, argentinieni, musulmani și multe alte naționalități și acest lucru este un avantaj în a cunoaște mai multe  tradiții și a exersa limbile străine.

Românii cataloghează uneori orașul romanticilor incurabili ca fiind orașul oamenilor de “culoare”.

Francezii și studenții veniți din toate colțurile lumii sunt foarte sociabili, iar acest lucru ajută enorm în estomparea dorului de casă.

Călătorind cu trenul prin Franța am întâlnit un francez  ce povestea  nepoatei sale istoria Turnului Eiffel. Am rămas surprinsă să aud și să aflu (din păcate nu cunoșteam această informație) de la un francez, că România a avut un aport semnificativ la construirea simbolului Parisului. Impunătorul Turn Eiffel, poate fi admirat astăzi de milioane de persoane anual datorită faptului că “părintele turnului” Gustave Eiffel a realizat proiectul după o tehnologie a inginerului român (prahovean) Gheorghe Pănculescu.

Parisul este  un oraș în care  niciodată nu intervine monotonia fiindcă zilnic găsești ceva nou de  vizitat, iar acest lucru poate deschide noi orizonturi studenților români oferindu-le în afara orelor de studiu și oportunitatea de a descoperi  o nouă cultură, o istorie pariziană formidabilă.

Clădirile impunătoare, luminile felinarelor și întregul decor parizian te transpun într-o lume de  basm, iar musicaluri care au dat savoare Parisului (Je ne regrette rien – Edith Piaf, Ne me quitte pas – Jaques Brel) oferă atmosfera boemei pariziene.

Perioada petrecută în Paris mi-a întipărit în suflet localuri unice și spectaculoase la care  oricând m-aș întoarce. 

Plimbările pe malul Senei, priveliștea strălucitoare a Turnul Eiffel ce domină Parisul, vitrinele de chocolat, savoarea vinului roșu, grădinile încărcate de trandafiri roșii, cartierul boem Montmartre cu iz de romantism, podul pietonal Pont des Arts pe care îndrăgostiții își declară iubire veșnică aruncând în Sena cheia unui lacăt gravat cu numele lor și peisajul parizian nocturn când cele 20.000 de becuri ale simbolului orașului luminii sclipesc intermitent la oră fixă. Toate acestea sunt doar câteva din ingredientele de care se poate bucura studentul român.

Un loc de basm este parada personajelor din desene animate și focul de artificii de la Disneyland, iar dacă ai șansa ca stagiul tău să se desfășoare în perioada Zilei Naționale a Franței, te poți bucura de un concert clasic fenomenal în fața Turnului Eiffel, urmat de un foc de artificii ce umple simbolul metropolei de  culori; evenimente  care  sunt unice și pe  care nu le poți vedea decât în Paris.

La întrebarea “Cum este viața unui student în Paris?”, un coleg român a răspuns: “Ca student nou venit în zona Parisului, am găsit de-a dreptul o încântare să petreci timpul prin oraș, mai ales în timpul weekendului.

Fie că fac o plimbare prin parcurile frumos amenajate precum Jardin de Luxembourg sau Jardin de Tuilleries, fie că petrec o seară minunată alături de prieteni într-una din sutele de variante de cafenele, care pot fi întâlnite la fiecare pas și unde predomină caracterul boem al conversațiilor printre sunetele fremătătoare ale capitalei, toate acestea mă încarcă de energie și mă fac să abordez partea educativă cu un alt spirit.

Sau poate lăsat de inspirația marelui Turn mă aștern la poalele lui să compun o pagină de jurnal sau să mă comport ca și cum aș scrie un articol pentru cel mai important ziar, lăsându-mi spiritul să își înscrie amprenta pe foile albe ajutându-se de grafitul minei de creion.

Ori pe malul Senei îmi pot lăsa pașii să zburde nestingheriți, contemplând la câți litri de apă s-or fi scurs prin ea de când Javert a capitulat în fața noțiunii de imposibilitate a schimbării omului, mai ales în cazul lui Jean-Valjean, sau lăsând reveria să-și facă locul atunci când persoana dragă e lângă mine.

Există și locații numeroase unde cei care sunt foarte deschiși noului pot încerca diferite experiențe culinare: specialități japoneze, thailandeze sau indiene pot fi degustate oricând și la orice pas chiar și în pauza de prânz, atât de respectată și de apreciată de poporul francez, care într-adevăr nu neglijează aspectul important al hranei în viața de zi cu zi.

Apropo, printre toate acestea, se mai și studiază din greu în cursul săptămânii.”     

Oportunitatea de a studia în străinătate deschide multe uși în carieră, iar prieteniile legate cu studenți de naționalități diferite  sunt un început în crearea de relații profesionale.

Viața unui student român în Franța nu este întotdeauna roz, dar până la urmă nici în România nu este. Așadar, recomand cu căldură studenților români să aplice la o bursă de studii în străinătate deoarece rezultatele în urma studiului sunt apreciate, căci de cele mai multe ori profesorii vin cu propunerea unui job în universitatea la care ți-ai desfășurat stagiul și  șansele de angajare într-o organizație sunt foarte mari. În plus, este o experiență unică în urma căreia veți deveni mai încrezători în abilitățile voastre și perspectiva asupra vieții o să fie alta.

Pot spune Paris, je t’aime după experiența de 6 luni ca student bursier, iar pe viitor aș opta  pentru Paris toujours.

Jurnalist/Dr.Ing. Loredana-Cristina DASCĂLU

(art. din 2014)

Share this Page